İranlı girişimcilere Türkiye’deki yatırım fırsatları anlatılacak
14 Ağustos 2015ÖTV’ De Yeni Dönem Başlıyor!
24 Ağustos 2015NO.86 STAR 16.08.2015
İranlı şirketler Türkiye’de yatırım için ders alıyor
İran’la siyasetteki soğuk havaya rağmen ticarette tam tersi bir durum var. Ambargonun etkisinden kurtulan İran iş dünyası Türkiye ile ticari yakınlaşmaya girdi. İran’ın devlet kuruluşu karşılıklı yatırım imkanlarını araştırmak için toplantı yapacak.
https://www.star.com.tr/ekonomi/iranli-sirketler-turkiyede-yatirim-icin-ders-aliyor-haber-1050433/
Ercan Baysal
Türk şirketler Tahran’a yatırım planlarken, İranlı işadamları da Türkiye için sıraya girdi. İranlı girişimcilere Türkiye’deki yatırım fırsatları anlatılacak. İran’da faaliyet gösteren tek yabancı denetim şirketi olan Güncel Bağımsız Denetim Danışmanlık ve YMM ile İran devletinin kuruluşu olan Industrial Management Institue karşılıklı yatırım fırsatlarını anlatmak konusunda işbirliği anlaşması imzaladı. Tahran’da 8-9 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek toplantı için basın yoluyla ilana çıkan İran İndustrial Management’e şimdiden yoğun talep geldi. Kurum, şu ana kadar yapılan başvuruları dikkate alarak, eğitimin birkaç kez tekrarlanması yönünde görüş bildirdi.
İki taraf için de fırsat
İran dışında Rusya, Azerbaycan, KKTC, Kırım ve Yemen’de şubeleri bulunan Güncel Denetim Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer, ambargonun kalkması sonucu oluşan büyük fırsatın iki taraf için de olumlu sonuç doğuracağını ancak bunun hiçbir şekilde istismar edilmemesi gerektiğini söyledi. Sezer, 8-9 Ekim’de gerçekleştirilecek eğitim toplantısına, şimdiden İranlı işadamlarının yoğun kayıt yaptırdığını kaydetti. İran’da Türkiye için büyük ilgi olduğunu belirten Sezer, Industrial Manegement Instute ile yaptıkları görüşmelerin mutabakatla sonuçlandığını söyledi.
İki günlük eğitim verilecek
Bu mutabakat uyarınca, İran ve Türkiye’deki işadamı ve uygulayıcıların karşılıklı eğitim ve bilgilendirmesinin yapılacağını belirten Sezer, ilk toplantının ise 8-9 Ekim 2015 tarihlerinde İran’da yapılacağını bildirdi. Bu toplantıda Güncel AŞ’nin uzmanları tarafından Türkiye’deki yatırım fırsatları başlıklı iki günlük eğitim verileceğini belirten Sezer, bunun aynı zamanda iki ülke arasındaki ilk eğitim olacağını kaydetti. Yılmaz Sezer, Türkiye’deki yabancı sermaye yatırımları, şube ve irtibat bürosu kurulması, çalışma ve oturma izni alınması gibi konular hakkında bilgi vereceklerini, ayrıca yatırım teşvik mevzuatı ve Türkiye’deki bankacılık işlemlerine ilişkin bilgilerin de eğitim çalışması çerçevesinde aktarılacağını söyledi.
YOĞUN İLGİ VAR
Yılmaz Sezer “Industrial Management Institute yetkilileri Tahran’da Güncel Bağımsız Denetim Danışmanlık ve YMM tarafından verilecek eğitim için tüm hazırlıkların yapılmaya başlandığını, programın İran’da faaliyet gösteren işadamı ve uygulayıcılara ilan ve basın yayın kurumları aracılığıyla bildirilmeye başladığını şimdiden yoğun bir ilgi olduğunu ,yüksek bir katılım beklenildiği için eğitim birkaç kez tekrarlanacağı bilgisini verdiler” dedi. Güncel Denetim’in, uluslararası faaliyetleri hakkında da bilgi veren Sezer, halen faaliyet gösterdikleri 6 ülkeyi yıl sonuna kadar 10’a yükselteceklerini söyledi. Sezer, Balkan ülkelerine de ağırlık vereceklerini kaydetti.
İRANLI ALICILAR YEŞİLDİREK’E GERİ DÖNDÜ
İç giyimin merkezi Yeşildirek, Batı ile ambargo engelini aşan İranlılar’ın uğrak yeri oldu. Yeşildirek’e yüklü miktarda alım yapmaya gelen İranlılar, şimdiden esnafın yüzünü güldürdü. Aynı zamanda İç Giyim Derneği Başkan Yardımcısı da olan Anıl Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Özdinç “Batı ile nükleer anlaşmaya imza atan İranlılar, hazır giyim ürünleri almak için Türkiye’nin iç giyim tekstil merkezlerinden Yeşildirek’e gelmeye başladı. Bavul ticareti ile birlikte yıllık 2 milyar dolarlık ihracata imza atmaya hazırlanan Yeşildirekli 500’e yakın üretici de bu gelişmeyle atağa kalktı. Özellikle iç giyim alanında uzmanlaşan firmalar, aynı zamanda İran’a pazarlama ve satış elamanları da göndermeye başladı” dedi.
Tahran’ın artık olmazsa olmaz bir noktada olduğunu belirten Özdinç “Yeşildirek’ten dünyanın her yerine ihracat yapıyoruz. Krizdeki Yunanistan bile iç giyim alımını azaltmadı. Mısır da iyi mal alıyor. Ancak son dönemin yıldızı İran. İranlılar Türkiye’ye akın akın mal almaya geliyor” dedi. Yeşildirek’in 5-6 yıl önceki en iyi pazarı olan İran, 2011’den beri hem ülkedeki devalüasyon hem de kapalı ekonominin etkisiyle ihracattaki en zayıf hakla haline gelmişti. Bahri Özdinç “2011’den sonra önceki yıllarda 10 bin dolar olan minumum sipariş tutarı bin dolara düşmüştü. Ancak İran yeniden eski günlerine döndü” diye konuştu.