Hazine Para Musluklarını KGF Yolu ile Açıyor
31 Mart 2020Son çeyrekte ‘nakit’ sıkışacak
14 Nisan 2020Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkıp ülkemiz ile birlikte tüm dünyayı etkisi altına alan koranavirüs salgını, hem sağlık olarak hem de ekonomik olarak büyük bir tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Bu nedenle ülkeler başta sağlık sektörünün ayakta kalması ve buna bağlı olarak da ekonomilerinin çekmemesi için bir dizi önlemler almak zorunda kalıyorlar. Ülkemizde de sağlık için alınan önlemle, ekonomik önlemler ile desteklenmeye çalışılıyor. Bu kapsamda da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 518 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile vergi ve benzeri ödemeler için “Mücbir Sebep” ilan edildi. Bize göre söz konusu tebliğin kapsamı tartışılır olsa da, vergi ödevlerinin ertelenmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Bu düzenleme ile;
✔ 27.04.2020 tarihine kadar verilmesi gereken Mart ayı KDV ve Muhtasar beyannameleri 27.07.2020 tarihine ertelenmiş olup, ödemesi ise 27.10. 2020 tarihinde yapılacaktır.
✔ 27.05.2020 tarihine kadar verilmesi gereken Nisan ayı KDV ve Muhtasar beyannameleri 27.07.2020 tarihine kadar ertelenmiş olup, ödemesi ise 27.11.2020 tarihinde yapılacaktır.
✔ 26.06.2020 tarihine kadar verilmesi gereken Mayıs ayı KDV ve Muhtasar beyannameleri 27.07.2020 tarihine kadar ertelenmiş olup, ödemesi ise 28.12.2020 tarihinde yapılacaktır. Yani ilgili tebliğ kapsamında mücbir sebep olduğu kabul edilen mükelleflerin KDV beyanname süreleri 3 ay ötelenmiş buna bağlı olarak da ödeme süreleri de vadesine göre 6 aya kadar ötelenmiş olmaktadır.
Dolayısıyla KDV beyannameleri söz konusu tarihlere denk gelen 3 ay boyunca tahakkuk etmeyecek olup, tahakkuk edenler ise yine tebliğde açıklanan süre içerinde tahsil edilecektir. Bu aslında şu anlama gelmektedir; Bu sürelere denk gelen KDV işlemleri yapılmadığı için (beyan ve ödeme) KDV iadeleri de dolaylı olarak olmayacaktır. Çünkü KDV iadesinin alınabilmesi için önce KDV’nin yasal defterlere kayıt edilmiş olması ve iade olacak KDV’nin doğmuş olması gerekir. Aksi takdirde iade edilecek KDV’den söz etmek mümkün değildir. Bu tabi ki, mücbir sebep kapsamında olan firmalar için doğal bir sonuç olarak karşımızda durmaktadır. KDV beyannamesi vermeden iadesini istemekte ve beklemek tabi ki, mümkün değildir. Ancak birde mücbir sebep kapsamına girmeyen ve beyannamesini ve ödemesini vadelerine uygun olarak yapması gereken mükellefler bulunmaktadır. Bunlar beyannamesini verdiği anda yapmış oldukları işin özelliğine göre KDV iadesini hak edebilmektedirler.
Bu mükelleflerin KDV iadelerini alabilmeleri için rapor düzenlenmesi ve düzenlenen raporda alış ve satış faturalarının karşılıklı olarak teyit edilmesi gerekmektedir. Teyit edilememesi halinde rapor eksik kalmış olacağından dolayı vergi idaresi KDV iadesine onay vermeyecektir. Her iki tarafta haklı; KDV iadesini hak eden mükellef iadesini isteyecek, diğer taraftaki mükellef mücbir sebep kapsamında beyannamesini vermediği için yapılan karşıt incelemeye cevap veremeyecektir.
Yani dolayısıyla KDV iade sistemi bu süreç içerisinde ister istemez duracaktır. Yapabilecek bir şeyde gözükmüyor. Dileğimiz, mücbir sebep nedeniyle yaşanılacak bu zorunlu ötelemenin tahakkuk aşamasına kadar olması, vergi idaresi tarafından ayrıca birde tahsilatın yapılacak dönemin sonuna kadar beklenilmemesidir. Bakalım Covid-19 başka nasıl günlük hayatımızı etkilemeye devam edecek.