Konkordato gitti, finansal yeniden yapılandırma geldi
18 Kasım 2019Bordro Ve Benzeri Belgelere Dayalı Ödemeler Hakkında Düzenleme Yapılmıştır
16 Ocak 2020Yeminli Mali Müşavirler Neden Vergi Dairesine Gitmek Zorunda?
Günümüz Türkiye'sinde, Endüstri 4.0 ve toplum 5.0 gibi kavramlar tartışılırken, devlet sistemi de bu modeli teşvik eden elektronik uygulamalarla öne çıkıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kamu tarafında öncülük ettiği bu uygulamalar arasında e-Defter, e-Fatura, e-Beyan, e-Tebligat, e-İmza ve e-Haciz gibi hizmetler yer alıyor. Ancak, bu modern uygulamaların yanında bazı geleneksel kırtasiyeci işlemler de devam ediyor.
KDV iade işlemleri, yeminli mali müşavirler tarafından hazırlanan raporlarla gerçekleştirilir ve bu raporların vergi dairelerine nasıl teslim edileceği 3568 sayılı Kanun’un tebliğleri ile belirlenmiştir. 1990 tarihli bir tebliğde, yeminli mali müşavirlerin KDV iadesi raporlarını kimlik ibraz ederek bizzat teslim etmeleri gerektiği belirtilmiştir. 1997 tarihli bir başka tebliğde de bu uygulama detaylandırılmıştır. Bu tebliğlere göre, İstanbul'da çalışan bir yeminli mali müşavir, Kars Vergi Dairesi’ne ilişkin bir iade raporu hazırladığında, raporu bizzat giderek teslim etmek zorundadır.
Bu düzenlemeler, 30 yıl önce çıkarılmış olup, günümüz teknolojik gelişmeleriyle uyumlu hale getirilmemiştir. Elektronik uygulamaların hızla geliştiği bir ortamda, KDV iadesi raporları gibi belgelerin e-uygulamalar üzerinden sisteme yüklenebileceği bir altyapıya ihtiyaç vardır. Sadece rapor teslimi için iller arası vergi dairelerine gitmek, artık geçerliliğini yitirmiş bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Güncel durumda, elektronik sistemlerin daha etkin kullanılması ve mevzuatın güncellenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, vergi süreçlerindeki bu eksiklikler devam edecektir.