2017 Takvim Yılı İçin Tam Tasdik Raporlarının Yazılmaması Gerekir!
19 Haziran 2018Muhtasar, Damga Vergisi Ve Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin Verilme Süreleri Uzatılmıştır
19 Haziran 2018NO:186 19.06.2018 https://www.dunya.com/kose-yazisi/2017-takvim-yili-icin-tam-tasdik-raporlarinin-yazilmamasi-gerekir/419596
2017 takvim yılı için tam tasdik raporlarının yazılmaması gerekir !
YILMAZ SEZER
Yeminli mali müşavirler (YMM), meslek kanunundan gelen zorunluluk nedeniyle mükelleflerin (gerçek ve tüzel kişilerin) mali tablolarını ve beyannamelerini ilgili mevzuat hükümleri, muhasebe prensipleri ile muhasebe standartlarına uygunluğu açısından ve hesapların denetim standartlarına göre incelediğini tasdik etmek zorundadırlar. YMM’lerin tasdik edecekleri belgeler ve işlemler ile bunların ibraz edileceği makamlar Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiştir.
Vergi Usul Kanunu’nda da, meslek kanununa paralel düzenlemeler yapılarak, YMM’lerin düzenledikleri tasdik raporunda yer alan bilgilerin; defter kayıtlarına ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmasından dolayı sorumlu oldukları belirtilmiştir. Ayrıca bu bilgi ve belgelerin yasal olmaması halinde, ortaya çıkacak vergi ziyaına bağlı olarak salınacak vergi cezası ve gecikme faizlerinden mükellefle birlikte müteselsilen sorumlu oldukları belirtilmiştir.
YMM’lerin tam tasdik raporlarını nasıl düzenleyecekleri, raporun içeriği, raporun içerisinde yer alması gereken asgari bilgiler rapor dispozisyonu ve raporun hangi tarihte nereye teslim edileceği konuları ise Meslek Kanununa ilişkin olarak çıkarılan tebliğler ile belirlenmiştir.
Yukarıda açıklanan yasal zorunluluk gereği, YMM’ler yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri için tasdik raporu düzenlemek ve izleyen yıl haziran ayı sonuna kadar vergi dairesi veya meslek odalarına tutanak karşılığı teslim etmek zorundadırlar. Yani 2017 takvim yılı için tam tasdik raporlarını teslim etme tarihi 30 Haziran 2018’dir.
Bu zorunluluğu yerine getirmemenin ilgili mükellefler ve YMM’ler açısından değişik yaptırımları bulunmaktadır.
7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’unda, 2017 takvim yılı için de mükelleflere matrah artırımı hakkı verilmiştir.
Söz konusu kanunun taslak halinde ve Meclis’e sevk edildiği aşamada, 2017 yılı için matrah artırımı yani af öngörülmemişti. Ancak, sayaçların sıfırlanması adına bizimde önerdiğimiz ve değişik ortamlarda dillendirdiğimiz, 2017 yılınında kapsama dahil edilmesi kabul görmüş ve cari yıl hariç olmak üzere geçmiş 5 yıl (2017, 2016, 2015,2014 ve 2013 yılları) için matrah artımı yolu ile vergi affı getirilmiştir.
Yani 2017 takvim yılı için dileyen mükellefler matrah arttırımı yolu ile af kapsamına girebileceklerdir. Hali hazırda da kanunun başvuru süresinin devam etmesi nedeniyle müracaatlar devam etmektedir.
Şimdi dileyen mükellefler 2017 yılı için matrah artırım yolu ile aftan faydalanacak ve Maliye Bakanlığı’ndan incelenmeme garantisi alacaklardır. Buna karşın YMM’ler yasal zorunluluk olması ve sürenin henüz dolmaması nedeniyle mükellefler hakkında yazdıkları tam tasdik raporlarını vergi dairelerine teslim edeceklerdir. Aftan faydalanan mükellefler nezdinde yazılan olumlu veya olumsuz tasdik raporları yasal prosedürü yerine getirmenin dışında hiçbir anlam ve önem taşımayacaktır. Üstelik söz konusu raporlar vergi daireleri nezdinde de gereksiz işlem yaratmış olacağından işgücü kaybına neden olacaktır.
Mükelleflerin kanun hükmünden faydalanarak matrah artırımı ile aftan faydalanması halinde, tam tasdik raporunun hiçbir anlam ve önemi kalmayacaktır. Çünkü mükellef Maliye Bakanlığı’ndan incelenmeme garanti almış bulunmaktadır. Olumlu raporunda hiçbir anlamı bulunmamaktadır. Olumsuz raporunda!
Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı 2017 yılı için, 30 haziran 2018 tarihine kadar verilmesi gereken tam tasdik raporlarının, 2017 yılı için matrah artırımından faydalanan mükellefler için yazılmaması yerinde bir uygulama olarak tarafımızdan değerlendirilmektedir.
Bu konuda yasal bir düzenleme yapılarak, 2017 yılı için Haziran 2018 sonuna kadar verilmesi gereken tam tasdik raporlarının, aftan faydalan mükellefler nezdinde gereksiz bir prosedür yaratması ve vergi daireleri nezdinde gereksiz iş yükü yaratması nedeniyle, bize göre verilmemesi yerinde ve doğru bir uygulama olarak karşımızda durmaktadır…